03/16/2023 - Lisa.L

De evolutie van skiën

Voordat de ski werd gebruikt voor plezier en ontspanning, werd hij gebruikt voor werk en vervoer, vooral in de Scandinavische landen, Siberië en de bergen van Centraal-Azië. De oudste bekende versie is een korte, brede ski die in Zweden is gevonden en meer dan 4500 jaar oud is. Sommige grottekeningen suggereren echter dat ski's al veel eerder werden gebruikt.

De eerste ski's werden niet ontworpen voor snelheid, maar voor het praktische nut. Ze werden gebruikt voor de jacht en het wandelen in de sneeuw tijdens de wintermaanden.

Sindsdien is de ski geëvolueerd van een eenvoudige houten plank tot een complex object met een doordachte structuur.

Skiën wordt steeds populairder 

Skiën werd begin 1900 in heel Europa populair. De Noorse ski's, "Telemark" genaamd, waren aangepast aan het heuvelachtige terrein van het land.

Ze waren niet geschikt voor andere bergachtige gebieden in Europa, zoals de Alpen, die veel steiler zijn. Zo ontwikkelde zich het alpineskiën zoals we dat nu kennen.

De populariteit van het skiën groeide sinds de jaren 1900 en werd in de jaren 1920 en 1930 een populair tijdverdrijf in Europa. De eerste Olympische Winterspelen werden gehouden in Chamonix in 1924. Deze wedstrijd leidde ook tot de ontwikkeling van het skiën.

Eind jaren dertig kreeg het skiën in Frankrijk een grote impuls met de oprichting van de beroemde organisatie die nog steeds elk jaar duizenden mensen leert skiën, de Ecole du Ski Français (ESF).  We zijn het erover eens dat er vandaag de dag nog vele andere zijn.

Deze ontwikkeling is mede gemarkeerd door de overwinningen van de Fransen Emile Allais en James Couttet, grote figuren van het skiën.

De aankomst van nieuwe materialen

De winter van 1950 markeerde het begin van een nieuw type ski, dat niet alleen niet bezweek onder stress, maar ook ongelooflijk gemakkelijk kon draaien.

In de jaren 1960 werden de stop-ski's uitgevonden, waardoor het aantal ongevallen in verband met het gebruik van leibanden (banden die aan de voeten worden vastgemaakt) afnam.

In 1964 werd de Rossignol Strato de best verkochte ski ter wereld.  De montage van alle onderdelen, inclusief de kanten, gebeurde in één enkele lijm-vormoperatie met een pers. Deze ski maakte indruk op skiërs dankzij zijn wespachtige taille, die het gevoel gaf dat hij uit zichzelf draaide.

Daarom investeerde de ski-industrie in de jaren zeventig en tachtig veel in de verbetering van materialen en werden nieuwe technologieën voor trillingsdemping gevonden. Er werd ook gewerkt aan de grootte van de ski's, de plaats van de bindingen enz.
Met de praktijk van het carven verschenen uiteindelijk midden jaren '90 de eerste parabolische ski's, die zeer succesvol waren. Tegelijkertijd werden de eerste twin-ski's ontwikkeld voor leukere activiteiten, het begin van freestyle skiën en snowparks.
In de jaren 2000 evolueerde de vorm van de ski's verder. Er zijn nu ski's van verschillende maten en breedtes om de best mogelijke sensaties te bieden voor elk type skiën: racen, carven, freeride, freestyle, enz.

De laatste grote evolutie is de "rocker", een innovatie uit de Verenigde Staten die bestaat uit het verlengen van de punt van de neus. Dit maakt het mogelijk te zweven in poedersneeuw en gemakkelijker te pivoteren, terwijl de klassieke camber behouden blijft die een goede grip op de piste geeft.

Hoewel een houten kern nog steeds de basis is van veel ski's, gaat het onderzoek onder skifabrikanten tegenwoordig actief door.

Skiën vandaag de dag 

De productie van skimateriaal is zich tot onze grote vreugde blijven ontwikkelen. Vandaag de dag hebben we het geluk te kunnen skiën met een uitrusting van ongeëvenaarde betrouwbaarheid. 

Tegenwoordig is skiën een onmisbare sport en vrijetijdsbesteding tijdens het winterseizoen. Elk jaar bezoeken miljoenen mensen de skioorden en gaan de pistes op. In deze context ontwikkelen de Franse skiliften zich voortdurend om alle skiërs optimale omstandigheden te bieden.

Als je dit artikel leuk vond, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Bekijk onze partners in de bergen.